Publikációk, Kutatások ☀ A maca tulajdonságainak felfedezése

Maca: egy különleges növény Peruból

Szerző: Dr. Boros Szilvia 2012. március 06.
A maca (Lepidum meyenii) egy vöröses színű gyökér, amelynek gyógyászati alkalmazása többszáz éves múltra tekint vissza Peruban, az Andok magaslatán élő indiánok körében. Jóllehet a nyugati országokban étrend-kiegészítőként csak az utóbbi évtizedekben vívott ki magának népszerűséget.

Mivel a nyugati orvoslás és természetgyógyászat kevéssé ismeri, ezért jótékony tulajdonságairól meglehetősen szegényes információkat lelhetünk fel. Az egyik tudományos alapokon nyugvó gyógynövény-kézikönyv a perui zsázsa fertőtlenítő, afrodiziákus, memóriajavító, tonizáló, sebgyógyító, menstruációt elősegítő hatásait emeli ki. Kitér arra, hogy bizonyos betegségek (pl. máj-, gyomor-, emlő karcinoma, vérszegénység, magas vérnyomás, HIV-fertőzés, leukémia, sérülések, impotencia, meddőség) kezelésében is szerepet játszhat.

Lássunk néhány konkrét vizsgálatot!

Kilenc férfi négy hónapon át tartó vizsgálata során a maca spermiumokra, fertilitásra, szexuális erőnlétre kifejtett hatását mérték fel. Az eredmények szerint a maca tabletta növelte a sperma mennyiségét, a spermiumszámot és annak motilitását (mozgékonyságát).

A macá-val végzett humán vizsgálatok száma meglehetősen szegényes. Jóllehet egy 12 héten át tartó, kettősvak kutatás eredményei bebizonyították, hogy nyolc hét maca adás elteltével javult a szexuális teljesítmény, jóllehet a hormonszintekben nem mutatkozott számottevő változás a maca-t nem kapott kontroll csoporthoz képest. A maca tehát képes volt fokozni a nemi vágyat a szedést követő 8-12 hét között.

Állatkísérletes adatok szerint a maca nem váltott ki jelentős változást a szexuális viselkedés terén az alkalmazás 7-21. napja között. Huszonegy nap elteltével állatokon semmilyen eltérés nem mutatkozott, az ejakuláció idejének megnyúlását leszámítva.

A jótékony hatásokért a maca gyökérben rejlő vegyületek – a macamidok és macaenek – felelnek. Míg Peruban nyersen, ill. ételek formájában fogyasztják, addig nálunk kapszulába zárt étrend-kiegészítőként juthatunk hozzá.

Forrás: https://www.interherb.hu/hu/maca-egy-energizalo-eleterot-fokozo-szexualis-funkciot-javito-csodanoveny-perubol/

—————————————————————

Jól hat a szexre a dél-amerikai afrodiziákum

Dívány.hu 2011. május 13., péntek 18:33

Tudósok szerint nem csodaafrodiziákum a maca, az erekciózavaros, változókortól szenvedő tesztelőkre mégis jó hatással volt a növény.

A maca (Lepidium meyenii) nevű növény gyökere számtalan potencianövelő szer hatóanyaga. Az Andokban terem, olyan durva körülmények között, ahol a legtöbb növény kipusztulna. A húsos gyökeret ősidők óta zöldségként fogyasztják, de az Andokban tenyésztett állatok táplálékkiegészítője is egyben, melyről időközben kimutatták, hogy kiváló immunerősítő, és a nemzőképességre is jótékony hatással van, ugyanis az egészséges spermiumok számát megnöveli. A maca ezen mellékhatásának köszönhetően lett felkapott afrodiziákum, a potencianövelő szerek piacán körülbelül tíz éve jelent meg az USA-ban, de ma már nálunk is kapható.

A szert időközben számtalan laboratóriumban tesztelték, hatásáról pedig megállapították, hogy a maca nem egy csodaafrodiziákum, szerény mértékben, de jótékonyan befolyásolja a szexualitást – írja a psychologytoday.

A szer hatását perui tudósok is megvizsgálták, felnőtt férfiakat kértek fel arra, hogy teszteljék, a csoport egyik fele placebót, másik része napi 3 gramm macát kapott. Bár a férfiak hormonműködését nem befolyásolta, szexuális vágyukat mégis fokozta. Olasz kutatók merevedési problémákkal szenvedő férfiak egy részének adták a szert (2400 mg/nap), egy részük pedig szintén placebót kapott. Mindkét csoport pozitív élményekről számolt be, az erekciós zavaroktól szenvedők állították, hogy jótékony hatással volt a szexre.
Ausztrál tudósok változókor előtt álló nőkön tesztelték a növényt, kísérlet előtt vért vettek tőlük, majd egy részük 3500 mg szert kapott naponta, a többiek placebót. A vizsgálat hat héten keresztül tartott, a vérvizsgálatok azonban nem mutattak semmiféle hormonális változást, a résztvevők viszont a változókori hatások, a depresszió és a szorongás enyhüléséről, és jobb szexről számoltak be.

Bostoni kutatók olyan személyeken tesztelték a szert, akiknek az antidepresszánsok hatására csökkent a libidója, a kísérleti alanyok egy része placebót, 1500 mg-ot és 3000 mg szert kapott naponta. A mennyiségre tekintet nélkül, mindkét macát szedő csoport arról számolt be, hogy a maca jótékonyan befolyásolta a szexualitást.

—————————————————————

Mik azok az adaptogén gyógynövények?

Egyre gyakrabban találkozhatunk egy-egy gyógynövény leírásánál az adaptogén jelzővel. Első olvasatra „alkalmazkodó”-nak fordítanám de ez persze messze nem takarja a szó valódi jelentését.

A Wikipédia szerint adaptogén gyógynövényeknek azokat nevezzük, melyek növelik a szervezet ellenálló képességét a stresszel, fizikai sérülésekkel, aggodalmakkal és kimerültséggel szemben. Régen fiatalító gyógynövényeknek, energizáló tonikoknak is nevezték.

Minden adaptogén gyógynövény tartalmaz antioxidánsokat, de nem minden antioxidáns adaptogén.

Először 1947-ben Nikolai Lazarev orosz tudós fogalmazta meg az adaptogén meghatározását, majd 1968-ban Brekhman és Dardymov adták meg a mai is használatos leírást, mely szerint
1. Az adaptogén nem lehet mérgező.
2. Az adaptogén olyan meg nem határozott reakciót vált ki a szervezetben, mely által megnő a szervezet ellenálló képessége többféle stresszorral szemben, beleértve fizikai, kémiai és biológiai behatásokat.
3. Az adaptogénnek normalizáló (kiegyensúlyozó) hatása van a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy az élettani funkció milyen irányban mozdul el a stresszor behatására.
Ezek a csodálatos növények kiegyensúlyozzák a belsőelválasztású mirigyek és az immunrendszer működését úgy, hogy lelassítják a túlműködő és felgyorsítják az alul működő szerveket, ugyanakkor a normálisan működő szerveket nem befolyásolják. Így segítik az élő szervezetnek a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó képességét, amellyel önmaguk viszonylagos biológiai állandóságát biztosítják.

A legtöbb adaptogén gyógynövényt már évezredek óta használták az Ayurvédában, a Hagyományos Kínai gyógymódban és más tradicionális gyógymódokban. Napjainkban reneszánszukat élve egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert az alternatív gyógymódokat kedvelők körében. és egyre több kutatás folyik jótékony hatásuk bizonyítására.

Ilyen ismert adaptogén gyógynövény például a ginzeng, a szibériai ginzeng, az édesgyökér, déli ginszeng vagy Jiaogulan, a maca, az illatos rózsásvarjúháj, a kínai kúszómagnólia, az álombogyó, az agaricus blazei gomba, a ganoderma gomba, a goji bogyó és a noni.

Napjainkban szervezetünk sajnos nagyon sokféle stressznek van kitéve többek között a környezet szennyezés, a folyamatos feszültséggel járó életvitel és a nem megfelelő táplálkozás miatt. Ha segíteni akarjuk szerveink egészséges működését érdemes legalább évente kétszer (egy tisztító kúrát követően) valamilyen adaptogén gyógynövény kúrát vennünk.

Az adaptogének is, mint a legtöbb gyógynövény viszonylag lassan és finoman hatnak. Gyakran 3-4 héten át kell fogyasztanunk, hogy jótékony hatásuk érezhető legyen. Mivel normális dózisban fogyasztva káros, mérgező hatásuk nincs, nyugodtan fogyaszthatjuk őket folyamatosan, hosszútávon is.

https://en.wikipedia.org/wiki/Adaptogen